Tworzywa do kontaktu z żywnością oferujemy już od blisko 25 lat. Nasza firma posiada tylko i wyłącznie tworzywa, które spełniają wszelkie normy higieniczne i normy sanitarne.

Oferowane przez nas tworzywa do kontaktu z żywnością posiadają dopuszczenie Polskiego Zakładu Higieny (PZH) oraz spełniają restrykcyjne normy FDA.

Do kontaktu z żywnością oferujemy Państwu takie tworzywa jak POM-C (poliacetal), PE (polietylen), PTFE (teflon), PEEK (polieteroeteroketon), itp.

 

tworzywa do kontaktu z żywnością

 

Poliacetal do kontaktu z żywnością:

Poliacetal jest tworzywem o klasę wyższą od najbardziej popularnego w naszym kraju poliamidu. POM-C posiada dopuszczenie do kontaktu z żywnością (jest obojętny fizjologicznie). Jest to tworzywo twarde, o bardzo dobrych właściwościach ślizgowych i wysokiej odporności na ścieranie. Poliacetal jako tworzywa do kontaktu z żywnością występuję w kolorze białym, czarnym oraz niebieskim. Posiadamy również poliacetale modyfikowane.

 

Polietylen do kontaktu z żywnością:

Polietyleny to najbardziej popularne tworzywa do kontaktu z żywnością. Jest stosowany na szeroką skale w przemyśle spożywczym, dzięki doskonałego stosunkowi jakości do ceny. Polietylen nie należy do drogich tworzyw (cena na poziomie poliamidu), ale jest całkowicie obojętny fizjologicznie, co sprawia, że można go stosować do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Polietylen wykorzystywany jest do produkcji stołów rozbiorowych, blatów rozbiorowych, kloców masarskich, itp. Polietylen jako tworzywo do żywności posiada również bardzo dobre właściwości ślizgowe oraz wysoką odporność na ścieranie.

 

Teflon do kontaktu z żywnością:

PTFE to również bardzo popularne tworzywa do kontaktu z żywnością. Teflon jest stosowany jako materiał do produkcji części maszyn i urządzeń wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, a także do licznych ślizgów pracujących w stałym kontakcie z żywnością. Należy jednak pamiętać, że teflon nie należy do twardych tworzyw, wręcz przeciwnie – jest stosunkowo miękki. W związku z tym, teflonu nie należy stosować na kloce masarskie, stoły rozbiorowe, itp. Od kilku lat zauważamy, że zastosowanie teflonu w przemyśle spożywczym jest coraz mniejsze. PTFE jest stopniowo wypierany przez dużo tańsze polietyleny i poliacetal.

 

PEEK do kontaktu z żywnością:

PEEK czyli innymi słowy polieteroeteroketon to jedno z najdroższych tworzyw konstrukcyjnych, powszechnie dostępnych w Polsce. PEEK zaliczany jest do tworzyw wysokosprawnych przez wzgląd na jego doskonałe właściwości fizyczno-chemiczne. Posiada doskonałe właściwości ślizgowe, wysoką odporność na ścieranie oraz bardzo dobre właściwości termiczne. Polieteroeteroketon wytrzymuje temperatury do + 260 st. C.

 

tworzywa do żywności

 

Jakie tworzywa do kontaktu z żywnością wybrać ?

To przede wszystkim zależy od zastosowania i temperatury pracy. Zapraszamy do kontaktu z naszymi doradcami, który doradzą jakie tworzywa do żywności będą najlepsze. Poszukamy również alternatywy dla PEEK i teflonu, wśród nieco tańszych tworzyw.

  

Dział handlowy jest do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 – 16:00.

KOM +48 509 491 716

KOM +48 698 145 836

biuro@poliamid24.pl