Tworzywa konstrukcyjne są szeroko stosowane w przemyśle, jednak nie wszystkie mogą być wykorzystywane w branży spożywczej. Aby materiał był dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością musi mieć obojętny fizjologicznie charakter i potwierdzające ten fakt atesty, np. FDA. Teflon do żywności (PTFE) występuje w wyjątkowo szerokiej ofercie półfabrykatów - oprócz płyt i wałków zapewniamy również rury teflonowe do żywności. Wprawdzie materiał jest z wyższej półki cenowej, ale jego właściwością są warte swojej ceny. Teflon do żywności

Teflon do żywności specyfikacja techniczna:

Teflon to wysokosprawne tworzywo termoplastyczne dopuszczone do żywności - wykazuje szereg korzyści :
  • znakomita odporność cieplna – stała temperatura pracy aż do 260 ºC,
  • świetna odporność chemiczna na większość pierwiastków i związków chemicznych,
  • bardzo dobre właściwości elektroizolacyjne,
  • najniższy współczynnik tarcia spośród dostępnych tworzyw,
  • obojętność fizjologiczna,
  • bardzo dobre właściwości ślizgowe,
ale z drugiej strony wykazuje niską wytrzymałość mechaniczną oraz niską twardość i sztywność. Teflon z założenia spełnia wszelkie normy higieniczne i sanitarne. Niemniej, aby uzyskać odpowiedni certyfikat potwierdzające ten fakt, należy zgłosić taką potrzebę w momencie zamówienia. Na późniejszym etapie może być to niemożliwe.

  teflon do żywności teflon do żywności

Teflon z atestem spożywczym – zastosowanie:

Tworzywa konstrukcyjne są powszechnie wykorzystywane w branży spożywczej. Przede wszystkim plastiki służą jako blaty robocze, a także jako materiał do produkcji części maszyn i urządzeń. Są chętnie wybierane gdyż łatwo utrzymać je w czystości i nie rdzewieją. Ponadto są stosunkowo lekkie i przystępne cenowo. Teflon idealnie nadaje się na ślizgi zwłaszcza, te które pracują w otoczeniu silnych chemikaliów. Ponadto niepodważalną zaleta PTFE jest możliwość wykorzystania w bardzo wysokich temperaturach sięgających do +260 ºC oraz wysoka odporność na promieniowanie UV. Co więcej materiał posiada wysoką elektroizolacyjność w wysokich częstotliwościach. Należy jednak pamiętać, że teflon jest stosunkowo miękki w porównaniu do innych tworzyw. W związku z tym, nie jest wykorzystywany na kloce masarskie czy blaty stołów rozbiorowych, itp. tak jak tańszy zamiennik - polietylen.

Do kontaktu z żywnością oferujemy Państwu również tworzywa takie jak :

- POM-C (poliacetal) - PE (polietylen) - oraz PEEK (polieteroeteroketon)

Zapraszamy do zakupów, tel.: +48 690 678 005